Keukentafelgesprek

Wat is het?

Heeft u hulp of ondersteuning aangevraagd bij de gemeente? Het Sociaal Team nodigt u uit voor een keukentafelgesprek.

Hoe werkt het?

U voert het keukentafelgesprek met één of meerdere medewerkers van het Sociaal Team. U neemt ook iemand uit uw omgeving mee. Bijvoorbeeld uw partner, een familielid of een mantelzorger. U kunt hiervoor ook gebruikmaken van cliëntondersteuning.

Aanvullende informatie

Wat bespreken we tijdens het keukentafelgesprek?

De medewerker van het Sociaal Team bekijkt samen met u welke zorg en ondersteuning u nodig heeft. De medewerker kijkt bijvoorbeeld of u hulp nodig heeft vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of jeugdhulp. Ook komen de volgende drie vragen aan bod:

  • Wat kunt u zelf doen om uw hulpvraag op te lossen?
  • Wat kunt u doen met de hulp van mensen om u heen?
  • Wat voor hulp is mogelijk? Is er bijvoorbeeld een dienst of activiteit in de gemeente die uw hulpvraag kan oplossen?

De medewerker zoekt samen met u naar een oplossing, die past bij uw situatie en mogelijkheden. Dit wordt na het gesprek uitgewerkt in een plan. Alleen als het echt noodzakelijk is, wordt professionele hulp ingeschakeld.

Hoe bereid ik me voor op het keukentafelgesprek?

Denk vóór het gesprek alvast na over de volgende vragen:

  • Waar heeft u hulp bij nodig?
  • Zijn er mensen in uw omgeving die u daarbij kunnen helpen?
  • Welke oplossingen heeft u al geprobeerd?

Schrijf de antwoorden op deze vragen op. U kunt hier ook over praten met iemand die u goed kent. Daarnaast kunt u de vragenlijst Positieve Gezondheid invullen. Deze vragenlijst helpt u kiezen en bespreken wat voor u belangrijk is.

Denk vooruit

Denk niet alleen na over uw huidige situatie, maar ook over wat later nog kan gebeuren. Heeft u medische gegevens die hier iets over zeggen? Houd deze dan bij de hand tijdens het gesprek. U kunt hier ook over praten met uw mantelzorger, als u die heeft.

Vraag iemand mee naar het gesprek

Neem iemand die u goed kent, mee naar het keukentafelgesprek. Bijvoorbeeld uw partner, een familielid of een mantelzorger. U kunt hiervoor ook gebruikmaken van cliëntondersteuning. Spreek van tevoren met elkaar af wie wat doet tijdens het gesprek. Wie stelt de vragen? En wie maakt aantekeningen?

Hoe bereidt mijn mantelzorger zich voor op het gesprek?

Heeft u een mantelzorger? Vraag hem of haar dan om aan te sluiten bij het keukentafelgesprek. De mantelzorger is tijdens het gesprek namelijk net zo belangrijk als degene met de hulpvraag. 

De mantelzorger denkt vóór het gesprek alvast na over de volgende vragen:

  • Hoe loopt de zorg op dit moment?
  • Waar ben ik als mantelzorger mee geholpen?
  • Hoe kan de zorg lichter of beter worden georganiseerd?

De mantelzorger maakt op basis van de antwoorden een lijst met verbeterpunten. Hij of zij kan dit ook bespreken met iemand die hij/zij goed kent. Soms helpt het om vóór het gesprek bij te houden hoeveel uren worden besteed aan mantelzorg. De mantelzorger kan daarbij ook aangeven wat hij/zij in die tijd allemaal doet.

Tijdens het gesprek

Tijdens het keukentafelgesprek wordt ook gekeken naar de situatie van de mantelzorger. Is de mantelzorg goed te combineren met werk, gezin, vrije tijd en gezondheid? Bovendien kan de mantelzorger bespreken wat er gebeurt als hij of zij de zorg niet meer aankan.

De mantelzorger kan ook een tweede gesprek met de medewerker van het Sociaal Team aanvragen. Hij of zij kan dan nog eens doorspreken wat hij/zij als mantelzorger nodig heeft. 

Kijk voor meer tips op de website van MantelzorgNL.

Welke wettelijke regels zijn er verbonden aan een keukentafelgesprek?

De medewerker van het Sociaal Team brengt uw situatie in kaart. De gemeente heeft 6 weken de tijd om dit onderzoek te doen. Het keukentafelgesprek is hier vaak een onderdeel van. Heeft u 6 weken na uw aanvraag nog geen keukentafelgesprek gehad? Neem dan contact op met het Sociaal Team. 

U kunt ook een persoonlijk plan schrijven. Hierin geeft u zelf aan welke hulp u nodig heeft. Wilt u dat het persoonlijk plan wordt meegenomen in het onderzoek? Lever dit plan dan uiterlijk 7 dagen na uw aanvraag aan bij het Sociaal Team.

De gemeente vat de uitkomsten van het onderzoek samen in een verslag. U krijgt dit verslag na het keukentafelgesprek. Heeft u opmerkingen over het verslag? Stuur deze dan per brief of e-mail op naar het Sociaal Team. 

U kunt voor het keukentafelgesprek gebruikmaken van cliëntondersteuning.