De inhoud is geladen.

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) helpt u om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen en actief te kunnen meedoen in de gemeenschap. U doet een aanvraag voor zorg vanuit de Wmo bij het Sociaal Team van de gemeente.

 

U kunt verschillende soorten zorg krijgen vanuit de Wmo:

Aanpassingen in uw woning

Met aanpassingen in uw woning kunt u langer en veiliger thuis blijven wonen. Meer informatie over mogelijke aanpassingen in uw woning vindt u op:

U kunt ook een ergotherapeut om advies vragen of gebruikmaken van ouderenadvies.

Kunt u een woningaanpassing niet zelf regelen? Neem dan contact op met het Sociaal Team van de gemeente. De gemeente vergoedt alleen de goedkoopste mogelijkheid. Kiest u in overleg voor een duurdere aanpassing? Dan betaalt u het prijsverschil zelf.

Voor aanpassingen in uw vakantiewoning of caravan krijgt u geen vergoeding vanuit de Wmo.

Begeleiding

Met begeleiding kunt u hulp krijgen bij:

  • dagelijkse bezigheden, zoals het huishouden of de administratie;
  • het leggen van contacten;
  • het indelen van uw dag en het ondernemen van activiteiten;
  • persoonlijke verzorging en hygiëne.

Beschermd wonen

Beschermd wonen is een woonvorm voor mensen die niet zelfstandig kunnen wonen. U woont met andere bewoners op een locatie met toezicht en begeleiding.

Deze woonvorm kan een tussenstap zijn als u de overgang van bijvoorbeeld een psychiatrisch ziekenhuis of verslavingskliniek naar zelfstandig wonen te groot vindt. Ook voor mensen met een verstandelijke beperking biedt beschermd wonen, bijvoorbeeld in een instelling, een veilige woonomgeving.

Dagbesteding

Met dagbesteding geeft u een zinvolle invulling aan uw dag. U kunt bijvoorbeeld deelnemen aan groepsactiviteiten of vrijwilligerswerk doen. Het Sociaal Team van de gemeente kan u helpen bij het vinden van dagbesteding die bij u past. Ook als u een beschikking of indicatie nodig heeft, bijvoorbeeld voor dagbesteding onder toezicht van professionele hulpverleners, kunt u bij het Sociaal Team terecht. 

Hulp bij huishouden

Hulp in het huishouden zoekt u eerst in uw eigen omgeving. Uw partner, kinderen of huisgenoten kunnen misschien een deel van de huishoudelijke taken overnemen. Ook kunt u gebruikmaken van bijvoorbeeld een schoonmaakdienst, klusjesman, wasserette of strijkservice. 

Is er niemand in uw omgeving die uw huishoudelijke taken kan overnemen? Dan kunt u hulp in het huishouden aanvragen bij het Sociaal Team van de gemeente.

Logeeropvang

Met logeeropvang verblijft u één of enkele nachten op een andere plek. Bijvoorbeeld in een logeerhuis, zorginstelling of zorgboerderij. Zo hebben de mensen die normaal voor u zorgen, even tijd voor zichzelf.

Regiotaxi

Kunt u vanwege een beperking niet zelf fietsen, autorijden of reizen met het openbaar vervoer? Dan komt u misschien in aanmerking voor de regiotaxi van Omnibuzz. De regiotaxi brengt u van deur tot deur. Het kan zijn dat u de taxi deelt met andere mensen. 

Kijk voor meer informatie over de regiotaxi op deze pagina.

Rolstoel, scootmobiel of aangepaste fiets

Heeft u moeite om u binnen en/of buiten uw woning te verplaatsen? Misschien kan een hulpmiddel als een rolstoel, scootmobiel of aangepaste fiets u helpen. 

Heeft u voor lange tijd een rolstoel nodig en zijn uw klachten medisch aantoonbaar? Dan kunt u in aanmerking komen voor een rolstoel van de gemeente. Hiervoor betaalt u geen eigen bijdrage.

Kunt u geen gebruikmaken van ander vervoer? Maar kunt u wel zelfstandig deelnemen aan het verkeer en goed zien? Dan komt u misschien in aanmerking voor een vergoeding van een scootmobiel of aangepaste fiets. Bij een scootmobiel geldt daarnaast dat u niet ver kunt lopen. 

Kijk voor meer informatie op deze pagina.

 

Vragen of hulp nodig?

Neem dan contact op met het Sociaal Team. U kunt bij het aanvragen van zorg vanuit de Wmo ook gebruikmaken van cliëntondersteuning.

Veel gestelde vragen

Betaal ik een eigen bijdrage voor de Wmo?

Het Centraal Administratiekantoor (CAK) berekent of u een eigen bijdrage moet betalen en hoe hoog deze bijdrage is. Kijk voor meer informatie op de website van het CAK. Of neem contact op met het Sociaal Team

Waar vind ik meer informatie over de Wmo?