Klimaatbestendige gemeente

In de gemeente Bergen zijn we samen hard op weg naar een toekomstgerichte en klimaatbestendige gemeente. Huizen worden geïsoleerd, tuinen worden vergroend, wadi’s worden aangelegd, noem maar op. Dit is belangrijk, omdat we zo samen zorgen voor een zo fijn mogelijke gemeente voor onszelf en elkaar. We gaan bijvoorbeeld wateroverlast tegen, geven ruimte aan de natuur en verminderen CO2-uitstoot. Kortom we zorgen samen voor een gezonde leefomgeving voor mens en dier.

Bergen Klimaatklaar en Leefbaar

Wellicht kent u het programma VerduurSAMEN2030. Met dit programma werkt Gemeente Bergen aan een energieonafhankelijke gemeente Bergen in 2030. Maar wat doet Gemeente Bergen eigenlijk nog meer om te werken aan een toekomstgerichte en klimaatbestendige gemeente? 

Gemeente Bergen heeft het programma Bergen Klimaatklaar en Leefbaar opgezet. Samen streven we ernaar om de meest toekomstbestendige gemeente te zijn in 2030. We hebben hierbij oog voor de mens en het milieu en nemen de kwaliteit van leven als uitgangspunt. Hiermee laten we met elkaar een duurzame en groene gemeente na. 

Het programma bestaat uit vijf themalijnen; biodiversiteit en landschap, toekomstgericht landbouwsysteem, klimaatbestendige leefomgeving, toekomstbestendig watersysteem en energieonafhankelijk in 2030.

Nieuwsgierig naar wat dit programma precies inhoudt? Bekijk dan de video.

Aanvullende informatie

Afkoppelen hemelwater

Afkoppelen van hemelwater op uw kavel zorgt ervoor dat het hemelwater in de grond terecht komt. Hierdoor wordt het riool minder belast, gaat u wateroverlast tegengaat en het is goed voor de planten in uw tuin. Het afkoppelen van regenwater kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door tegels te vervangen door groen, het plaatsen van infiltratiekolken of het maken van een grindterras of -kuil.” Gemeente Bergen heeft hier in samenwerking met Waterschap Limburg zelfs een afkoppelsubsidie voor. Meer informatie over deze subsidie? Klik hier.

Ecologisch bermbeheer

Gemeente Bergen heeft een ecologisch bermbeheer voor de bermen in het buitengebied. Dit houdt in dat de gemeente minder maait, meer in fasen maait en plaatselijk het maaisel afvoert. Ecologisch bermbeheer zorgt voor waardevollere bermen voor de natuur, met meer verschillende kruiden en insecten. Meer weten hierover? Klik hier.

Energielandgoed Wells Meer

Gemeente Bergen is bezig met de ontwikkeling van Energielandgoed Wells Meer. Een grootschalig en robuust gebied van ongeveer 400 hectare waar duurzame energie opgewekt wordt met bijvoorbeeld zonnepanelen en windturbines. Meer lezen? Kijk op de website van Energielandgoed Wells Meer.

Hoogwaterbescherming

De gemeente Bergen ligt aan de Maas. Door klimaatverandering zijn er vaker periodes van meer regen- en smeltwater, waardoor de waterstanden in rivieren stijgen. Rijkswaterstaat heeft geïnvesteerd en blijft investeren in het verdiepen en verbreden van de rivierbedding, de aanleg van hoogwatergeulen en het verlagen van uiterwaarden. Ook de waterschappen en de provincie Limburg werken aan de hoogwaterbescherming. Benieuwd wat zij doen? Klik hier.

VerduurSAMEN2030

Gemeente Bergen wil in 2030 als eerste gemeente in Limburg energieonafhankelijk zijn. Om deze ambitie te bereiken, is het overkoepelende programma VerduurSAMEN2030 opgezet. VerduurSAMEN2030 is voor alle bewoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties in Bergen. Samen zorgen we voor een duurzame toekomst waarin het prettig wonen en werken is. Nieuwsgierig wat VerduurSAMEN2030 voor u kan betekenen? Lees meer op de website van VerduurSAMEN2030.