Zorg Advies Team
Wat is het?
Het Zorg Advies Team (ZAT) geeft advies aan ouders en opvoeders van kinderen tussen de 0 en 4 jaar. Ook tijdens de zwangerschap kan al advies worden gevraagd aan het ZAT.
Het ZAT werkt vooral preventief en signaleert zorgen en problemen bij gezinnen vroegtijdig. Specialistische hulp is dan vaak niet meer nodig.
Wat moet ik doen?
Het consultatiebureau, de OKI, het kinderdagverblijf of de gastouder kan een kind aanmelden voor het ZAT. De ouders of opvoeders kunnen dit niet zelf doen.
Maakt u zich zorgen om uw kind? Bespreek dit dan met de verpleegkundige van het consultatiebureau, een pedagogisch medewerker van de OKI of het kinderdagverblijf, of een eventuele gastouder. Deelt deze persoon uw zorgen? Dan kan hij of zij uw kind aanmelden bij het ZAT. U als ouder of opvoeder geeft hiervoor schriftelijke toestemming.
Hoe gaat het verder?
U wordt uitgenodigd voor het overleg van het ZAT. Ook de persoon die uw kind heeft aangemeld, wordt uitgenodigd. Eventuele andere ondersteuners nodigt u zelf uit. De aanmelder kan u hier bij helpen.
Het ZAT komt iedere 6 tot 8 weken bij elkaar. Bij ieder overleg worden twee vraagstukken besproken. Na het bespreken van de vragen of zorgen komt het ZAT met een advies. Hierbij wordt gekeken welke organisaties betrokken zijn bij de zorg van uw kind en welke partijen verder kunnen helpen. Het ZAT houdt ook in de gaten of de geadviseerde aanpak daadwerkelijk werkt.