Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb)
Op 1 januari 2024 is de Wet kwaliteitsboring in werking getreden. Door de komst van de Wkb verplaatst de toetsing aan de bouwtechnische eisen van een bouwwerk van de gemeente naar een onafhankelijke partij, de zogenoemde kwaliteitsborger. Deze nieuwe wetgeving heeft mogelijk gevolgen voor u op het moment dat u de aanvraag omgevingsvergunning indient.
In onderstaande video wordt uitleg gegeven over wat de Wet kwaliteitsborging is. In de video wordt verteld dat de Wkb in 2023 in werking zou treden. Dit is veranderd. De Wkb voor bouwen is op 1 januari 2024 in werking getreden. Naar verwachting zal de Wkb voor verbouwen gaan gelden vanaf 1 januari 2025.
Ik wil (ver)bouwen. Wat nu?
Om ervoor te zorgen dat u voor uw bouw-/verbouwplannen de juiste aanvraag bij de gemeente indient, kunt u het beste eerst de vragenlijst doorlopen op het Omgevingsloket. Daaruit volgt of uw bouwwerk onder de Wkb valt of niet. Als uw bouwwerk onder de Wkb valt is er een bouwmelding nodig. Ook deze melding doet u via het Omgevingsloket. Vergeet hierbij niet de benodigde stukken toe te voegen. Neem contact op met de gemeente voor vragen en/of meer informatie.
Wat doet een kwaliteitsborger?
- De kwaliteitsborger toetst vooraf of uw bouwplan aan de technische regels voldoet.
- De kwaliteitsborger legt vooraf vast welke risico’s er zijn.
- De kwaliteitsborger legt vooraf vast welke maatregelen er moeten worden genomen om ervoor te zorgen dat uw bouwplan uiteindelijk aan de regels voldoet.
- De kwaliteitsborger stelt een borgingsplan op waarin hij de risicobeoordeling en de controlemaatregelen vastlegt. Ook geeft hij aan met welke kwaliteitsinstrumenten hij werkt.
Met dit borgingsplan dient u, of uw architect/bouwadviseur/aannemer, via het Omgevingsloket een bouwmelding in te dienen bij de gemeente. Hierbij geeft u aan welke kwaliteitsborger u bij uw bouwplan betrokken heeft.
Bijzondere lokale omstandigheden
De regels rondom de Wet kwaliteitsborging zijn vastgelegd in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) en het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl). Belangrijke onderdelen van de Wkb zijn de risicobeoordeling en het borgingsplan. Bij het bouwen onder kwaliteitsborging dienen bijzondere lokale omstandigheden of risico’s te worden meegenomen als uitgangspunt voor de risicobeoordeling en het borgingsplan.
Vragen?
We begrijpen dat de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen en de Omgevingswet vragen kunnen oproepen. Neem voor vragen en/of meer informatie gerust contact met ons op. We helpen u graag op weg met uw initiatief. Bel naar (0485) 34 83 83 of mail naar info@bergen.nl.