Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg

Wat is het?

Maakt u zich zorgen om iemand in uw omgeving? Denkt u dat deze persoon een gevaar vormt voor zichzelf of voor anderen? Dan kunt u dit melden bij de gemeente. Dat staat in de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz).

Let op: is er acuut gevaar? Bel dan 112!

Wat moet ik doen?

U doet de melding bij de gemeente waarin de persoon woont om wie u zich zorgen maakt. Klik op onderstaande button om een melding te doen.

Melding doen

Veel gestelde vragen

In welke situatie(s) kan ik een melding doen?

U kunt een melding doen voor iemand in uw naaste omgeving. Bijvoorbeeld een ouder, kind, broer of zus, of een buurtgenoot. U kunt een melding doen in de volgende situaties:

  • De persoon vormt een gevaar voor zichzelf of voor anderen. Hierbij is sprake van ‘ernstig nadeel’. Dit betekent dat het gaat om (een aanzienlijk risico op) levensgevaar, ernstig lichamelijk letsel, ernstige psychische schade, ernstige materiële of financiële schade, ernstige verwaarlozing, of een gevaar voor de algemene veiligheid van personen of goederen.
  • U kunt geen melding doen voor bijvoorbeeld een persoon met dementie of een verstandelijke beperking.

Wat wordt er met mijn melding gedaan?

De gemeente neemt contact met u op voor meer informatie over uw melding. Daarna onderzoekt de gemeente of verplichte geestelijke gezondheidszorg een passende oplossing is. 

Denkt de gemeente dat verplichte zorg noodzakelijk kan zijn? Dan voert het Openbaar Ministerie (OM) nader onderzoek uit. Uiteindelijk kan alleen een rechter beslissen of iemand verplichte zorg krijgt.

Waar vind ik meer informatie over de Wvggz?

Kijk voor meer informatie over de Wvggz op de website van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.