De inhoud is geladen.

Wet langdurige zorg (Wlz)

Wet langdurige zorg (Wlz)

De Wet langdurige zorg (Wlz) regelt zorg voor mensen die zijn opgenomen in een instelling of die langdurig, 24 uur per dag thuis zorg en toezicht nodig hebben. U vraagt zorg vanuit de Wlz aan via het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ).

 

Krijgt u een Wlz-indicatie? Neem dan contact op met het zorgkantoor. Het zorgkantoor kan u informeren over de mogelijkheden voor passende zorg in uw situatie. U kiest op dat moment ook of u uw zorg in een (zorg)instelling wilt ontvangen of dat u liever thuis blijft wonen.

Er zijn verschillende vormen van zorg vanuit de Wlz. Bijvoorbeeld:

Beschermd wonen

Beschermd wonen is een woonvorm voor mensen die niet zelfstandig kunnen wonen. U woont met andere bewoners op een locatie met toezicht en begeleiding. Gaat u wonen in een huis of instelling waar u langdurig, 24 uur per dag zorg nodig heeft? Dan kan beschermd wonen vallen onder de Wlz.

Dagbesteding

Met dagbesteding geeft u een zinvolle invulling aan uw dag. Heeft u een Wlz-indicatie? Dan krijgt u dagbesteding vanuit de Wlz. Voor meer informatie kunt u terecht bij het zorgkantoor.

Logeeropvang

Met logeeropvang verblijft u of uw kind één of enkele nachten op een andere plek. Bijvoorbeeld in een logeerhuis, een woonvorm of zorginstelling, een zorgboerderij of bij een logeer- of pleeggezin. Heeft u of uw kind een Wlz-indicatie? Dan valt logeeropvang onder de Wlz. Voorwaarde is wel dat u of uw kind thuis woont, Wlz-zorg aan huis krijgt en wordt verzorgd door een familielid of mantelzorger. Voor meer informatie kunt u terecht bij het zorgkantoor.

Veel gestelde vragen

Betaal ik een eigen bijdrage voor de Wlz?

Het Centraal Administratiekantoor (CAK) berekent of u een eigen bijdrage moet betalen en hoe hoog deze bijdrage is. Kijk voor meer informatie op de website van het CAK. Of neem contact op met het Sociaal Team.

Waar vind ik hulp bij het aanvragen van Wlz?

De volgende websites kunnen u helpen bij uw aanvraag:

U kunt ook gebruikmaken van cliëntondersteuning.

Ik verhuis naar een (zorg)instelling. Mag mijn partner mee?

Ja, uw partner mag met u meeverhuizen naar de zorginstelling. Maar vraag dit van tevoren wel na bij de zorginstelling. Niet iedere instelling heeft namelijk plek voor een meeverhuizende partner.

Uw partner betaalt voor het verblijf een eigen bijdrage. Heeft uw partner ook zorg nodig? Dan regelt hij of zij dit apart vanuit de Wlz, de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of via de zorgverzekering.