Bedrijfsbezoek VormVrij 3D

‘‘Liever 100 unieke kopjes, dan 100 dezelfde’’. Dat zie je terug bij vormgevers Marlieke en Yao van den Heerik die hun eigen creaties in 3D-printing uitvoeren.

Zij hebben zich gevestigd aan de Dorpsstraat in Afferden om digitale keramiek te maken en hun 3D-printer verder te ontwikkelen. Een reden voor het nieuwsgierige college om een kijkje te gaan nemen.

Zelfontworpen 3D-kleiprinter

De kwaliteiten van Marlieke en Yao vormen samen het bedrijf. Yao ontwerpt en bouwt de 3D-printers, Marlieke ontwerpt en bewerkt de 3D-prints tot kunstwerken in keramiek. “We hebben de 3D-kleiprinter ontworpen om zo onze problemen met afvalplastic tegen te gaan,” geeft Yao aan, ‘’we printen zonder verlies en dat maakt de eindproducten duurzamer.”

VormVrij levert de kleiprinters over de hele wereld, van klanten in Zuid-Korea tot in het puntje van Argentinië. Ze vertellen dat er slechts twee andere bedrijven in de wereld zijn die deze printers produceren. Dit jaar verkochten ze zo’n 40 printers en de vraag groeit nog steeds. Daarom is ook de vader van Yao twee dagen in de week in de technische ruimte te vinden.

Klei aan de Maas

VormVrij is van Den Bosch naar Afferden verhuisd. “Het pand van het voormalige installatiebedrijf Arts kwam toevallig voorbij op een huizensite. Voor ons was het een ideale plek om werken en wonen met ons gezin te combineren” zegt Marlieke. Ze vervolgt: ‘’We wisten toen nog niet dat we terecht zouden komen in een kleiomgeving aan de Maas waar je om de zoveel kilometer de toren van een steenfabriek ziet.’’

Mogelijk met de klei

Het college is onder de indruk van de mogelijkheden van de printer. In het atelier staan eenvoudige vormen, maar ook kunstzinnige vazen. Het oog valt op de borstbeelden, die levensecht lijken.
Marlieke legt uit: ‘’Het printen met klei geeft allerlei nieuwe mogelijkheden. Iedere print kan er anders uitzien en dat maakt het printen met klei zo bijzonder. In een aantal minuten maak je een digitale opname, bijvoorbeeld van een persoon. De gegevens gaan de printer in en daarmee ontstaat een hoofd van klei. Daarna kun je het nog op allerlei manieren boetseren.”

Atelier

De werkruimten zijn ingericht, de volgende stap is het inrichten van de winkelruimte aan de voorkant. Dan kunnen inwoners van Afferden, maar ook gasten en toeristen in de gemeente zien wat ze allemaal maken. Daarnaast geeft VormVrij workshops in hun atelier en laten ze studenten van de beeldende kunst kennis maken met de nieuwe technologieën.

Een plek in Afferden

Het gezin voelt zich al helemaal thuis in het dorp Afferden. De kinderen gaan graag naar de lagere school ’t Diekske en genieten van de plaatselijke kermis. Het college vindt het prachtig om te zien dat dit moderne bedrijf in Afferden gevestigd is.