Volkshuisvestingsprogramma
Op dinsdag 17 december 2024 heeft de gemeenteraad het volkshuisvestingsprogramma voor de komende jaren vastgesteld.
De opgaven op het gebied van wonen, zorg en welzijn zijn groot. Zowel op landelijk als op gemeentelijk niveau. De gemeente heeft de opgave en ambitie om ervoor te zorgen dat de gemeente ook in de toekomst een aantrekkelijke plek blijft om te wonen. Voor iedereen: jong en oud, met en zonder beperking, starters en gezinnen, studenten en statushouders.
In het programma wordt de visie voor de komende jaren omschreven. Nu het programma is vastgesteld wordt er verder gewerkt aan een uitvoeringsagenda welke naar verwachting klaar zal zijn voor de zomer van 2025.
Waarom dit programma?
Het doel van het volkshuisvestingsprogramma is: zorgen voor een gezonde, prettige, duurzame en levensloopbestendige woonomgeving waarin al onze inwoners passend, betaalbaar en zelfstandig kunnen wonen en waarin zij volwaardig kunnen deelnemen aan de samenleving. Daarbij is nadrukkelijk aandacht voor de juiste woning op de juiste plek. Dit gaat verder dan alleen het bouwen van nieuwe woningen. Denk ook juist aan het verduurzamen en levensloopbestendig maken van de bestaande woningvoorraad. Of aan het beschikbaar en betaalbaar maken en houden van de huidige woningen door bijvoorbeeld doorstroming.
Thema’s binnen het programma
Thema’s als klimaat en duurzaamheid, leefbaarheid en openbare ruimte hangen nauw samen met woning en zorg. In het volkshuisvestingsprogramma leggen we dan ook de verbinding met onder andere het programma Klimaat en Energie en het programma Van Zorg naar Gezondheid van Gemeente Bergen (L). Zo zorgen we ervoor dat de ambities en opgaven op de verschillende (beleids-)terreinen elkaar aanvullen en versterken. Ook zoekt de gemeente op veel vlakken de samenwerking met andere partijen en organisaties op het gebied van wonen en zorg, duurzaamheid en leefbaarheid. Het beoogde doel van het volkshuisvestingsprogramma kunnen we als gemeente namelijk niet alleen realiseren. Daar hebben we de inzet en expertise van deze partijen hard voor nodig. De gemeente heeft daarin vooral een stimulerende en ondersteunende rol.
In het volkshuisvestingsprogramma wordt dit alles samengevat in vier thema’s: “toekomstbestendig wonen”, “verrijkende nieuwbouw”, “wonen, zorg en welzijn” en “een thuis voor iedereen”.