Schuldhulpverlening

Wat is het?

Heeft u schulden? En lukt het u niet meer om deze af te betalen? Vraag dan schuldhulpverlening aan. Schuldhulpverlening, ook wel ‘schuldsanering’, helpt u om van uw schulden af te komen. Dit kan via vrijwillige of wettelijke schuldsanering.

Vrijwillige schuldsanering

De hulpverlener doet een voorstel aan uw schuldeisers. Dit zijn de partijen bij wie u een schuld heeft. In het voorstel staat hoe u uw schulden gaat betalen.

Gaan de schuldeisers akkoord met het voorstel? Dan is er sprake van vrijwillige schuldsanering. De schuldeisers kunnen daarbij ook eisen stellen aan de schuldhulpverlening. Bijvoorbeeld dat u begeleiding krijgt die u leert om met geld om te gaan, of dat een instantie tijdelijk uw inkomen beheert.

Wettelijke schuldsanering

Werken de schuldeisers niet mee aan de vrijwillige schuldsanering? Dan kunt u bij de rechter vragen om wettelijke schuldsanering. U heeft hiervoor een verklaring nodig, waarin staat dat vrijwillige schuldsanering niet is gelukt. U vraagt deze verklaring op bij de gemeente. De gemeente kan u ook helpen het traject op te starten.

Is de rechter akkoord? Dan moeten de schuldeisers meewerken aan de wettelijke schuldsanering. Een bewindvoerder beheert uw geldzaken. Binnen 3 tot 5 jaar betaalt u zoveel mogelijk schulden af. Daarna beoordeelt de rechter of u zonder schulden verder kunt. 

Studiefinanciering, boetes voor misdrijven en schadevergoedingen kunt u niet met de wettelijke schuldsanering aflossen.

 

Wat moet ik doen?

U vraagt schuldhulpverlening aan bij PLANgroep. Dit doet u via bergen@plangroep.nl of het telefoonnummer van de gemeente: (0485) 34 83 83. 

PLANgroep beoordeelt of u in aanmerking komt voor schuldhulpverlening. Daarbij wordt onder andere gekeken naar uw inkomen, vermogen, vaste lasten en schulden.

Hoe lang duurt het?

U krijgt binnen 4 weken een eerste gesprek. In dringende gevallen kan dit al binnen 3 werkdagen. Bijvoorbeeld als u uit uw woning gezet dreigt te worden, uw gas, water en elektriciteit worden afgesloten of uw zorgverzekering wordt opgezegd.

De schuldhulpverlener bedenkt meestal een oplossing waarmee u in 3 jaar uw schulden aflost. Soms kan dit 5 jaar zijn.

Aanvullende informatie

Wat heb ik nodig voor mijn aanvraag van schuldhulpverlening?

  • Identiteitsbewijs van uzelf en uw partner, als u die heeft;
  • Bewijzen van uw inkomen, vermogen en schulden van uzelf en uw partner en gezinsleden, als u die heeft;
  • Gegevens over eventuele andere instanties die u al helpen.

Ik heb een eigen bedrijf. Waar kan ik schuldhulpverlening aanvragen?

Ondernemers kunnen schuldhulpverlening aanvragen bij hun boekhouder, een advocaat of het Instituut Midden- en Kleinbedrijf (IMK). U kunt ook bijstand voor zelfstandigen (Bbz) aanvragen.

Waar vind ik hulp bij het bijhouden van mijn inkomsten en uitgaven?

De volgende websites kunnen u helpen bij het bijhouden van uw inkomsten en uitgaven: