De inhoud is geladen.

Ontdek de Maasheggen

Ontdek de Maasheggen

De Maasheggen vormen het oudste cultuurlandschap van Nederland. Al eeuwenlang gaan natuur, landschap, recreatie, cultuur en ondernemerschap hier hand in hand. Het unieke landschap biedt een veilige plek aan veel verschillende soorten planten en dieren.

 

Het Maasheggenlandschap is mogelijk al meer dan 2.000 jaar oud. Het gebied was vroeger al erg vruchtbaar vanwege de rivierklei die op het land achterbleef na overstromingen van de Maas. Dit maakte de grond zeer geschikt voor het houden van vee en het hooien van gras. 

Natuurlijke omheining

De Maasheggen zijn ontstaan als natuurlijke afscheidingen tussen de weilanden en landbouwpercelen. De boeren vlochten de heggen op een speciale manier. De struiken vergroeiden met elkaar en vormden een ondoordringbare omheining voor dieren. Dit hield het vee binnen en roofdieren buiten. Hekken en prikkeldraad waren hierdoor vaak niet meer nodig.

De (knot)bomen in de heggen leverden brand- en bouwhout. Ook werd het hout gebruikt voor gereedschapsstelen. Een ander voordeel van de heggen was dat ze slib vasthielden na een overstroming. Hierdoor bleven de percelen vruchtbaar. Bovendien boden de heggen beschutting aan het vee tegen zon, regen en wind.

Planten- en dierensoorten

De Maasheggen hebben verschillende groottes, kleuren en samenstellingen. De heggen bestaan uit meidoorns, gemengd met onder andere sleedoorns, wegedoorns, wilde rozen, bosrank, rode kornoelje, wilde kardinaalsmuts, Spaanse aak, gladde iep en gewone vlier. Ook bomen als de wilg, es, els en eik sieren het landschap.

De gevlochten heggen bieden beschutting en bescherming aan veel, soms zelfs bedreigde, diersoorten. De bloemen en vruchten trekken allerlei dieren aan. Zoogdieren als de das, de egel en de marter, en vogels als de grasmus, de steenuil en de torenvalk voelen zich thuis in de Maasheggen. Het landschap is ook erg aantrekkelijk voor verschillende insecten, waaronder een grote variëteit aan kleurrijke vlinders. De drinkpoelen in de weilanden trekken bovendien een diversiteit aan padden, kikkers en salamanders aan. Deze amfibieën leggen in het voorjaar hun eitjes in het water.