Koninklijke onderscheiding: lintje

Wat is het?

Een lintje is een erkenning voor een persoon die bijzonder werk heeft verricht voor de samenleving. Dit kan vrijwilligerswerk zijn, maar ook een buitengewone prestatie tijdens betaald werk. U kunt iemand voor een lintje voordragen bij de gemeente.

De meeste lintjes worden uitgereikt tijdens de lintjesregen op 26 april (of de laatste werkdag voor Koningsdag). Maar de onderscheiding kan ook tussentijds worden uitgereikt tijdens een andere bijzondere gelegenheid. Bijvoorbeeld bij het afscheid van een vrijwilliger.

Wat moet ik doen?

Neem contact op met het secretariaat van de burgemeester via (0485) 34 83 83 of info@bergen.nl. Het secretariaat kan in grote lijnen aangeven of de verdiensten inderdaad bijzonder genoeg zijn voor een lintje. Ook legt het secretariaat uit hoe u het beste te werk kunt gaan.

Daarna vult u het aanvraagformulier in. Dit kan digitaal via deze link. Dient u de aanvraag liever schriftelijk in? Neem dan contact op met het secretariaat van de burgemeester. 

Kijk voor meer informatie over het voordragen op de website van de Kanselarij.

Hoelang duurt het?

Wilt u iemand voordragen voor de lintjesregen van volgend jaar? Dien dan uw complete voorstel in vóór 1 juli.

Wilt u het lintje tijdens een andere bijzondere gelegenheid laten uitreiken? Vraag de onderscheiding dan minimaal 6 maanden van tevoren aan. 

Aanvullende informatie

Wat zijn de voorwaarden?

  • De persoon woont in de gemeente Bergen (L);
  • Het gaat om langdurige bijzondere verdiensten van vrijwilligers voor de samenleving, of;
  • Het gaat om heel bijzondere prestaties voor de samenleving in een betaalde baan of nevenfunctie;
  • De verdiensten lopen door tot op de dag van vandaag of zijn recent gestopt.

Voor meer informatie neemt u contact op met het secretariaat van de burgemeester.

Wat gebeurt er met mijn aanvraag?

De burgemeester brengt advies uit over uw voorstel. Daarna geeft ook de Commissaris van de Koning advies en stuurt het voorstel door naar de Kanselarij der Nederlandse Orden. Het Kapittel voor de Civiele Orden, een onafhankelijk college, geeft vervolgens een zwaarwegend advies aan de betrokken minister.

Beslist de minister positief? Dan wordt de onderscheiding bij Koninklijk Besluit verleend. De gemeente informeert u over de uitkomst van het voorstel en maakt afspraken met u over het moment van uitreiking.