De inhoud is geladen.

Kinderopvang in gemeente Bergen

Kinderopvang in gemeente Bergen

In de gemeente Bergen kunt u voor kinderopvang terecht bij ’t Kienderbènkske en bij Spring. Op deze pagina leest u meer over de verschillende vormen van kinderopvang.

 

In de gemeente Bergen zijn verschillende vormen van kinderopvang:

Kinderdagverblijf

Kinderen tot 4 jaar kunnen naar een kinderdagverblijf. In de gemeente Bergen kan dit bij ’t Kienderbènkske en bij Spring.

Ontwikkelingsgerichte kinderopvang (OKI)

Kinderen van 2 tot 5 jaar kunnen gebruikmaken van OKI. Zij worden spelenderwijs voorbereid op de basisschool. In de gemeente Bergen wordt OKI aangeboden door ’t Kienderbènkske. De gemeente kan bijdragen in de kosten.

Voorschoolse educatie (VVE)

VVE is extra onderwijs voor kinderen van 2,5 tot 4 jaar. Zij volgen 4 dagdelen (16 uur) per week het VVE-programma bij ’t Kienderbènkske. Voor VVE heeft u een indicatie nodig van het consultatiebureau. De gemeente kan bijdragen in de kosten.

Buitenschoolse Opvang (BSO)

Kinderen die naar de basisschool gaan, kunnen buiten de schooltijden naar de BSO. In de gemeente Bergen wordt BSO aangeboden bij ’t Kienderbènkske en bij Spring.

Gastouderopvang

Een gastouder vangt uw kinderen op. Bij hem of haar, of uzelf thuis. Gastouderopvang kan handig zijn als u bijvoorbeeld onregelmatige werktijden heeft.

 

Veel gestelde vragen

Heb ik recht op kinderopvangtoeslag?

Werkt of studeert u en gaat uw kind naar een geregistreerde vorm van kinderopvang? Dan komt u misschien in aanmerking voor kinderopvangtoeslag. De overheid betaalt dan een deel van de kosten voor de kinderopvang. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Hoe wordt een kinderopvang gecontroleerd?

De Rijksoverheid heeft eisen opgesteld waar kinderopvangorganisaties zich aan moeten houden. U vindt de kwaliteitseisen op de website van de Rijksoverheid

De GGD controleert, in opdracht van de gemeente, of een kinderopvang aan de kwaliteitseisen voldoet. Ieder jaar bezoekt de GGD hiervoor onaangekondigd kinderdagverblijven, gastouderbureaus en buitenschoolse opvang. Ook controleert de GGD steekproefsgewijs gastouders. 

Is de kwaliteit van de kinderopvang onvoldoende? Dan kan de gemeente handhavend optreden.

In het Landelijk Register Kinderopvang (LRK) vindt u gegevens van alle kinderopvangorganisaties die aan de wettelijke eisen voldoen. Het registratienummer van de kinderopvang kunt u nodig hebben voor de aanvraag van kinderopvangtoeslag. Bekijk het LRK op de website van de Rijksoverheid.

Ik wil graag een kinderopvang starten. Hoe doe ik dat?

Als u een kinderopvang wilt starten, heeft u een aantal verplichtingen. Zo heeft u een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig. Ook meldt u uw kinderopvang aan bij de Geschillencommissie Kinderopvang. Daarna schrijft u uw kinderopvang in bij de gemeente. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Houd bij de voorbereidingen in ieder geval rekening met:

  • De locatie van de kinderopvang. Welke vergunningen heeft u nodig?
  • Brandveiligheid. Biedt u opvang aan meer dan 10 kinderen jonger dan 12 jaar aan? Dan heeft u een vergunning voor brandveiligheid nodig. In andere gevallen doet u een melding bij de gemeente.
  • Kwaliteitseisen. De Rijksoverheid heeft eisen opgesteld waar kinderopvangorganisaties zich aan moeten houden. Bekijk de kwaliteitseisen op de website van de Rijksoverheid.

De GGD controleert of uw kinderopvang aan alle eisen voldoet. Binnen 10 weken na uw aanvraag om uw kinderopvang te laten inschrijven, ontvangt u het besluit van de gemeente.