Wat is het?

Huiselijk geweld is geweld dat wordt gepleegd door een (ex-)partner, ouder, kind of vriend van de familie. Dit kan lichamelijk, seksueel of emotioneel zijn. Heeft u zelf te maken met huiselijk geweld? Of heeft u vermoedens van huiselijk geweld in uw omgeving? Lees dan hier wat u kunt doen.

Wat moet ik doen?

U heeft te maken met huiselijk geweld

U kunt de volgende stappen nemen:

  • Zoek hulp bij iemand uit uw omgeving. Bijvoorbeeld een vriend of vriendin, een buur of familielid. Praat over wat u meemaakt en ga samen op zoek naar hulpverleners.
  • Neem contact op met het meldpunt Veilig Thuis via (0800) 20 00. Dit nummer is gratis, 24 uur per dag bereikbaar. U kunt ook anoniem bellen. Een hulpverlener uit de regio luistert naar uw verhaal, geeft advies en kan u helpen bij eventuele verdere hulp.
  • Ga naar een apotheek en gebruik het codewoord ‘masker 19’. De apotheker schakelt dan Veilig Thuis in.
  • Doe aangifte bij de politie. De politie kan bescherming bieden bij huiselijk geweld. Bij een (levens)bedreigende situatie belt u met het alarmnummer 112.

U heeft vermoedens van huiselijk geweld

Denkt u dat iemand in uw omgeving te maken heeft met huiselijk geweld? Schakel dan de hulp in van Veilig Thuis. Meer informatie over het herkennen van signalen van huiselijk geweld vindt u op de website Ikvermoedhuiselijkgeweld.nl en op de website van Slachtofferhulp Nederland.

Aanvullende informatie

Wat is een huisverbod?

Bij (een ernstige dreiging van) huiselijk geweld kan de burgemeester een huisverbod geven. Tijdens het huisverbod mag de geweldpleger niet in de woning komen en geen contact hebben met u en uw kinderen, als u die heeft. Het huisverbod duurt 10 dagen en kan verlengd worden tot maximaal 28 dagen. In die periode wordt hulpverlening gestart.

Bij een huisverbod:

  • moet de geweldpleger meteen de woning verlaten;
  • mag de geweldpleger geen contact hebben met de personen in de woning;
  • mag de geweldpleger niet (in de buurt van) de woning komen;
  • moet de geweldpleger aan de burgemeester laten weten hoe en waar hij of zij te bereiken is.

Houdt de geweldpleger zich niet aan het huisverbod? Dan kan hij of zij een gevangenisstraf of taakstraf krijgen.

De burgemeester kan het huisverbod op elk moment stoppen. Bijvoorbeeld als de dreiging voor het slachtoffer is verdwenen of als de geweldpleger akkoord gaat met de aangeboden hulpverlening.