Herdenking 4 mei bij Monument der Gevallenen
Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei staan we in heel Nederland stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties en vredesoperaties daarna. In de gemeente Bergen vindt de herdenking plaats bij het Monument der Gevallenen in Wellerlooi.

We verzamelen om 19.20 uur bij Jachthut op den Hamer in Wellerlooi. Daarna trekt de stoet in stilte, onder begeleiding van het Sint Antoniusgilde uit Well, naar het monument. Voor bezoekers die minder mobiel zijn, is vervoer beschikbaar.
Om 20.00 uur is het 2 minuten stil. Daarna heeft u de mogelijkheid om een (onverpakte) bloem neer te leggen bij het monument. Na afloop van de herdenking is iedereen van harte welkom bij Jachthut op den Hamer voor koffie en cake.
Ieder jaar doet een andere basisschool en fanfare of harmonie uit onze gemeente mee met de herdenking. Dit jaar is het de beurt aan basisschool ’t Diekske en Fanfare Helpt Elkander uit Afferden.
Kijk voor meer informatie over de herdenking op: www.bergen.nl/herdenking.
Waarom het Monument der Gevallenen?
Wist u dat de herdenking in onze gemeente al sinds 4 mei 1951 bij het Monument der Gevallenen in Wellerlooi wordt gehouden? En dat één van de urnen in het Nationaal Monument op de Dam aarde bevat van de erebegraafplaats van één van de zeven gevallenen?
Het verzetsmonument op De Hamert is opgericht ter nagedachtenis aan zeven verzetsmensen. Deze mensen werden ter dood veroordeeld vanwege hun deelname aan de April-Meistakingen. Op 2 mei 1943 heeft de bezetter deze mensen in natuurgebied De Hamert gefusilleerd en begraven. De ontdekking van het massagraf was de aanleiding voor de oprichting van het monument.
Op 25 april 1950 heeft Hare Majesteit Koningin Juliana tijdens een bezoek aan kasteel Well bij het monument een krans neergelegd. Na deze plechtigheid is het monument verplaatst naar de fusilladeplaats op De Hamert. Een jaar later werd hier voor de eerste keer de herdenking gehouden.
Lees meer op de website van 4 en 5 mei.
80 jaar bevrijding
De herdenking op 4 mei is dit jaar nog eens extra bijzonder. Het is dit jaar namelijk 80 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog in ons land en in onze gemeente ten einde kwam. In heel Nederland vieren we dat wij al 80 jaar het voorrecht hebben om in vrede en vrijheid te leven. Ook staan we stil bij het feit dat dit niet voor iedereen vanzelfsprekend is.