Doet u ook mee?
Doet u ook mee?
Hieronder vindt u enkele veel gestelde vragen en antwoorden. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op via infomaasheggenbgmm@bergen.nl.
Veel gestelde vragen
Wie kan er meedoen?
Grondeigenaren met grond in het buitengebied van de gemeenten Bergen, Gennep en Mook en Middelaar kunnen zich aanmelden. Na aanmelding wordt gekeken of de locatie valt binnen de scope van het project. Het zwaartepunt ligt daarbij in de uiterwaarden van de Maas, de zijrivieren en beekdalen. Maar ook daarbuiten zijn mogelijkheden als dit bijdraagt aan het volmaken van het netwerk van heggen.
Waarom zou ik meedoen?
Door mee te doen, draagt u actief bij aan het herstel en de ontwikkeling van het Maasheggenlandschap. Dit heeft voordelen voor de boeren, voor de bewoners en bezoekers van het gebied, en voor de natuur. En u hoeft hier zelf weinig voor te doen! Lees meer op de pagina Herstel en ontwikkeling.
Hoe kan ik meedoen?
Heeft u interesse? Laat dan uw gegevens achter via onderstaand formulier. U kunt ook een mail sturen naar infomaasheggenbgmm@bergen.nl. We kijken graag samen met u wat de mogelijkheden op uw locatie zijn. Denk aan het herstellen van al bestaande Maasheggen op uw perceel of het aanplanten van nieuwe heggen.
Hoe gaat het verder?
In overleg met u wordt een beplantingsplan. De gemeente toetst dit plan. Vervolgens sluiten we een overeenkomst met u af. Hierin staat wie, wanneer, waarvoor verantwoordelijk is. Wij bestellen het juiste plantsoen via Staatsbosbeheer. De aanplant vindt plaats in het plantseizoen (oktober tot maart). Zodra de heggen zijn geplant, zetten we de planten in de databank. Zo kunnen we goed bijhouden waar en wanneer welke heggen zijn aangeplant.
Wat zijn de kosten?
De kosten voor het aanplanten van (nieuwe) heggen worden vergoed. Boeren kunnen daarnaast een beheervergoeding krijgen voor een minimale periode van 6 jaar.
Tot wanneer kan ik nog meedoen?
U kunt meedoen tot uiterlijk juli 2025*. Let er wel op dat de heggen alleen worden aangeplant in het plantseizoen (oktober tot maart). Als u zich bijvoorbeeld in april aanmeldt, betekent dit dat u moet wachten tot het volgende plantseizoen.
* Let op: deze datum is nog onder voorbehoud vanwege de vergunningverlening door Rijkswaterstaat.
Moeten de Maasheggen worden onderhouden?
Ja, u bent verantwoordelijk voor het onderhoud van de Maasheggen. De mate van onderhoud is afhankelijk van het type heg (knip- en scheerheg of struweelhaag). U krijgt meer informatie over het onderhoud van de heggen.
Worden de Maasheggen gecontroleerd?
Ja, de Maasheggen waarvoor een beheercontract is afgesloten, worden steekproefsgewijs gecontroleerd op de kwaliteit. We bekijken of de willekeurig gekozen Maasheggen nog in goede staat verkeren en goed zijn onderhouden. Waar nodig sturen we bij, zodat de kwaliteit van de heggen behouden blijft.
Ik heb geen eigen grond. Kan ik toch een bijdrage leveren?
Jazeker! Er zijn regelmatig mogelijkheden om mee te helpen met bijvoorbeeld het planten. Ook kunt u meegaan op excursie of zelf een excursie geven.
Ontvangt u graag het laatste nieuws over de Maasheggen en uitnodigingen voor bijeenkomsten en activiteiten in uw mailbox? Laat dan uw gegevens achter via onderstaand formulier. Voor meer informatie kunt u ook contact opnemen via infomaasheggenbgmm@bergen.nl.