Bijeenkomst Duurzaam Sportpark – Wellerlooi
- Datum: 28 mei 2024
- Locatie: MFC ‘t Luukske
- Aanwezig: 12 personen
De bijeenkomst start met een presentatie. Daarna gaan de aanwezigen met elkaar, met de gemeente en met de aanwezige verenigingen in gesprek.
De vragen en antwoorden:
Wat gebeurt er met de input?
De inbreng en informatie die opgehaald wordt, wordt op hoofdlijnen genotuleerd. Het verslag van de bijeenkomst is openbaar en wordt gedeeld met de deelnemers. Daarop kan reactie gegeven worden, mocht het verslag niet kloppen. Het verslag gaat te zijner tijd ook naar de raadscommissie en gemeenteraad en dient als onderbouwing voor de visie van de gemeenteraad. Als het wenselijk is kan iedere inwoner daar ook zijn of haar inbreng zelf naar voren brengen via inspreken.
Waarom is gekozen voor locatie De Venhorst?
Het kernteam erkent dat sentiment een rol speelt in dit proces, maar dat de ervaring ook geleerd heeft dat de emotie met de tijd wegebt. Uiteindelijk is de keuze gevallen op Sportpark De Venhorst, omdat dit terrein al de bestemming sport heeft, het terrein de m2’s heeft en het daarmee ook de kortste weg heeft wat betreft procedures. Dat is een groot voordeel in de duur van het totale proces. Daarmee is invulling gegeven aan de wens om het zo praktisch mogelijk aan te vliegen en zo vlot mogelijk aan de slag te kunnen. Wat nu gedaan wordt, deze bijeenkomsten, is ook onderdeel van de “omgevingsdialoog”. Daarbij ligt de focus op dit moment op de buitensport, maar straks als de vergunningen geregeld moeten worden, gaat er natuurlijk ook meer met de buurt gesproken worden.
Wie zitten er in het kernteam?
Het kernteam bestaat nu uit zo’n twaalf personen van verschillende verenigingen. Er is een ambtenaren werkgroep van de gemeente Bergen (L) die het kernteam ondersteunt. Voetbalvereniging EWC wordt even specifiek aangehaald, want zij participeren in het kernteam en hebben de keus gemaakt om naar Maasduinen te gaan. Andere verenigingen worden niet verplicht. Het kernteam snapt het streven van Resia om zo lang als mogelijk in hun eigen kern, Wellerlooi, te blijven.
Hoe komt het ontwerp van het sportpark tot stand?
Jos Kersten, voorzitter van het kernteam, licht het vlekkenplan toe. Het kernteam hoopt dat hun visie gemeenschappelijk ondersteund wordt en dat deze door de gemeente ook gedragen gaat worden als ‘stip op de horizon’, wat de weg makkelijker maakt naar de raad.
NB: het natuurgebied om het terrein heen gaat bij het sportpark betrokken worden, maar er mag niet gebouwd worden. Er wordt wel onderzocht of het mogelijk is in deze gebieden aanvullend een mountainbike route, bootcamp en dergelijke aan te bieden.
Het kernteam bevestigt dat het passen en meten is om alle wensen ingetekend te krijgen van de aangesloten verenigingen. Daarbij moet ook rekening gehouden worden met de objectieve normen van de landelijke sportbonden. Daarnaast dient alles afgemeten te worden aan de hand van de bekende maten. Daarmee wordt zorggedragen voor het tekenen op basis van reële en objectieve cijfers, door het ontwerpbureau. Het vlekkenplan blijft in ontwikkeling. Mogelijkheden en onmogelijkheden worden verkend en men loopt tegen limieten aan. Tot slot wordt aangevuld dat er nu een aantal verenigingen meedoet, maar dat het een belangrijk punt is binnen de opdracht dat andere verenigingen ook later de mogelijkheid hebben en krijgen om in te stappen en aan te sluiten bij de samenwerking. Iedereen is welkom met respect voor wat er inmiddels is gerealiseerd.
Hoe weet ik dat er ruimte is gehouden voor meer banen/velden? Wat is reëel?
Zo concreet kan dit niet gemaakt worden. De gemeente kan niet toveren als straks blijkt dat er bijvoorbeeld twee banen bij zouden moeten komen. Dan moet de procedure gestart worden om mogelijkheden en onmogelijkheden te verkennen. De mogelijke sporthal wordt meegenomen in het plan.
Is het de bedoeling dat het sportpark in één keer gerealiseerd wordt of in fases?
Van wat nu in het vlekkenplan staat, op de sporthal na, is het de bedoeling dat dit in een keer gerealiseerd wordt, maar uiteindelijk bepaalt de gemeenteraad. Tijdens de ontwikkelingen van het sportpark kan in de omliggende kernen gebruikgemaakt worden van de lokale voorzieningen. Over de sporthal, of die wel of niet komt, ligt nog geen besluit, maar er moet voor deze mogelijkheid ruimte gereserveerd worden. Niets meer, niets minder.
Wanneer verwacht de gemeente het sportpark te kunnen gaan bouwen?
Het streven is om ergens volgend jaar (2025) te kunnen gaan bouwen, maar dan moeten wel alle processen soepel lopen. Daarvoor worden nog de volgende stappen ondernomen: het getoonde vlekkenplan wordt verder ingevuld en wordt een schetsontwerp. Het schetsontwerp en het visiedocument van het kernteam worden aangeboden aan raadscommissie en gemeenteraad. Dat staat nu gepland voor behandeling op 8 oktober. Ook de opbrengst van de gesprekken in de kernen wordt toegevoegd aan deze behandeling. Op die manier krijgt de gemeenteraad de kans om een afgewogen oordeel te vormen, rekening houdend met alle – soms strijdige – belangen.
Als de gemeenteraad het schetsontwerp omarmt en daarvoor budget wil en kan vrijmaken, dan wordt in de loop van 2025 een definitief ontwerp en een programma van eisen voor de bouw gemaakt.
Is alle grond in bezit van de gemeente?
Ja. Alles wat in het vlekkenplan getekend staat, is nu ook het huidige sportpark en is in bezit van de gemeente.
Is er plek voor de paardensport op het sportpark?
Op dit moment niet. Het stuk grond (de rij hal) valt buiten het vlekkenplan. Het zit wel tegen het sportpark aan. Dit stuk grond is in bezit van een particulier. Op het sportpark en in het vlekkenplan nu is geen plek voor de paardensport. PSV Maasduinen blijft het proces wel volgen, maar neemt een afwachtende houding zolang de gemeente niet zegt dat zij wil gaan werken aan de vernieuwing van hun infrastructuur.
Er worden wel mogelijkheden gezien op het sportpark of op het stuk grond tegen het sportpark aan, zodat daar weer de paardensport bedreven wordt zoals in het verleden is geweest. Gelet op een aantal ontwikkelingen bestaat de zorg dat wanneer er geen andere accommodatie komt voor de paardensport in Bergen, dat de vereniging(en) gaat verdwijnen. Daarom dat PSV Maasduinen uit interesse is aangehaakt bij de bijeenkomst. “We weten dat bundelen de toekomst is. Samen sta je sterker.”
Wat is de behoefte van de paardensportvereniging?
Twee leden van de vereniging spreken hun wensen uit:
- Zij zien behoefte naar een geschikt buitenterrein, met ondergrond zand, waar wedstrijden georganiseerd kunnen worden. Een rij hal zou helemaal mooi zijn.
- Het zou mooi zijn als Gemeente Bergen kan bemiddelen of stuk grond kan aankopen van de particuliere eigenaar van het stuk naast Sportpark De Venhorst om daar een rij hal en/of buitenbaan te realiseren. Dan is het evenemententerrein niet meer nodig. Zijn op het evenemententerrein in het vlekkenplan misschien paardenwedstrijden mogelijk of eventing (natuurlijke hindernissen)?
NB: Er wordt even gegrapt dat met een binnenbaan of rij hal er ook beachvolleybalwedstrijden gehouden kunnen worden. Twee vliegen in een klap.
Is het cruciaal voor de gemeente dat Den Asseldonk meegaat?
Dat is op dit moment nog niet duidelijk. Het contract met Optisport loopt nog tot 2032 en er loopt een onderzoek.
Is er onderzoek gedaan naar aansluitingen (stroom)?
Nee, ik kan me voorstellen dat we nog niet zo ver zijn.
Hoe kunnen we op de hoogte blijven van de ontwikkelingen?
Er is een aparte website om het proces te blijven volgen: www.sportparknieuwbergen.nl. Via de website kunnen ook vragen en ideeën worden ingediend.
Wat betekent het duurzaam sportpark voor de leefbaarheid in Wellerlooi?
De bijeenkomst in Well wordt aangehaald en dat daar vragen gesteld zijn zoals: ‘Wat heeft het dorp nodig aan faciliteiten en accommodaties?’. Dat stuk mistte een aantal deelnemers in deze bijeenkomst. De gemeente antwoordt dat wanneer iemand daar opmerkingen over heeft, we die graag meenemen. Het kernteam bevestigt dat dit vorige week besproken is. Ze adviseerden toen en nu aan deze groep dat het dorp zich dient te bundelen waarbij de wensen en behoeften op papier gezet worden en gecommuniceerd vanuit het dorp naar de gemeente. Het kernteam staat daarbuiten, heeft daar geen invloed op. Een ander deelnemer haakt erop in en geeft aan dat hij deze bijeenkomst niet de gelegenheid vindt om het daarover te hebben, maar dat dit een taak is van de dorpsraad (wat actief loopt).
Het kernteam antwoordt dat deze ronde (bijeenkomsten) inderdaad niet bedoeld is om op te halen wat in het dorp moet blijven in het kader van leefbaarheid. Maar in het kader van de ontwikkelingen van het gezamenlijk duurzaam sportpark worden in de kernen wel vragen gesteld zoals: ‘gaan alle velden dan weg (voetbal / tennis) terwijl ook andere verenigingen daar gebruik van maken?’ Het kernteam begrijpt die zorg en zij hebben in een notitie geschreven dat zij adviseren dat, waar (buiten)sportverenigingen fuseren naar Bergen, in de kern een veld/baan beschikbaar blijft zodat er gesport kan blijven worden.
Wat verder ter tafel kwam
- Een deelnemer kaart aan dat hij het belangrijk vindt om mee te nemen in de motie dat de gemeente nadenkt over wie het beheer en onderhoud doet van de velden/banen die achterblijven in de dorpskernen als de (buiten)sportvereniging naar Bergen is. Dat is een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid en niet alleen die van de inwoners en dat de gemeente er niet meer naar omkijkt.
- Resia is benieuwd wat er gebeurt met lampen of zonnepanelen die dadelijk over zijn. Zou er eventueel wat extra verlichting in Wellerlooi kunnen komen te staan?
- Resia vraagt wat de investering in dit nieuwe sportpark qua budget gaat betekenen voor andere bestaande verenigingen in de gemeente? Daarop wordt geantwoord door de gemeente dat we nu überhaupt nog niet weten wat het gaat kosten, dus daar kan nog niets over gezegd worden. Het idee is wel dat het in oktober duidelijk wordt wat het gaat kosten.
- Resia had in de bijeenkomst meer nadruk verwacht op wat dit betekent voor Wellerlooi, wat voor impact het in de kern heeft en (toekomst)visie van de gemeente. Resia heeft al besloten om niet mee te gaan in de samenwerking en had gehoopt dat tijdens de bijeenkomst op bovenstaande meer ingezoomd zou worden. Daarop antwoordt het kernteam dat de gemeente niet snel een visie per dorpskern op leefbaarheid gaat opstellen, maar dat het van onderop (inwoners en de dorpskern zelf) moet komen. De gemeente neemt daarbij een faciliterende en ondersteunende rol aan in het realiseren van de plannen.
- Een andere deelnemer begrijpt de financiële zorg van Resia. Het is mooi dat het dorp de draagkracht heeft, maar dat wil niet zeggen dat voor altijd het geld voor handen is.
Gemeente Bergen kijkt terug op een zinvol gesprek in een goede sfeer. Voor alle betrokkenen heeft dit bijgedragen aan wederzijdse kennis en begrip.