Bijeenkomst Duurzaam Sportpark – Nieuw Bergen

  • Datum: 11 juni 2024
  • Locatie: Den Asseldonk

De bijeenkomst start met een presentatie. Daarna gaan de aanwezigen met elkaar, met de gemeente en met de aanwezige verenigingen in gesprek.

De vragen en antwoorden:

Er is een schetsontwerp voor het sportpark, maar is er ook een ontwerp voor het bestuur?

Het kernteam antwoordt dat er een werkgroep is ingericht om te zorgen dat het duurzame sportpark over 25 jaar nog steeds kan voortbestaan. 

Er wordt opgemerkt dat de ontwerpschets mooi laat zien dat het park autoluw wordt. Het is belangrijk om niet te vergeten dat er genoeg fietsenstalling moet zijn. 

In de ontwerpschets is een mogelijke trimbaan te zien in het direct aangrenzende natuurgebied. Opgemerkt wordt dat er nu al een kabouterpad wordt gerealiseerd. Ook wordt het gebied als crossbaan/fietsbaan gebruikt. 

Zijn andere partijen ook welkom om aan te sluiten?

In 2023 zijn er bijeenkomsten geweest waar alle verenigingen voor waren uitgenodigd. Zij hadden allen de mogelijkheid om zich aan te melden voor het kernteam. Die mogelijkheid staat nog steeds open. Dat was een harde voorwaarde vanuit de gemeente. Maar ‘late instappers’ moeten wel het voorwerk respecteren dat al verzet is. Iedereen kan via de openbare website van het kernteam de voortgang volgen: www.sportparknieuwbergen.nl.

Vanuit de paardensport wordt later nogmaals teruggekomen op de samenstelling van het kernteam. Spreker geeft aan dat hij destijds in 2023 het gevoel had dat het kernteam vooral over voetbal zou gaan. Paardensport wilde niet bij dat gesprek gaan zitten als vijfde wiel aan de wagen. Men verwachtte te zijner tijd een uitnodiging om aan te sluiten als het gesprek over de paardensport zou gaan. Men vindt het jammer dat men nu buiten spel lijkt te staan. 

Vanuit het kernteam wordt aangegeven dat deze vereniging van harte welkom is om met twee bestuursleden als toehoorder aan te sluiten bij de eerstvolgende vergadering van het kernteam. Dan kunnen van daaruit verdere afspraken gemaakt worden. De uitnodiging wordt aanvaard. Vanuit de gemeente wordt aangeven dat daarna ook de afstemming met de gemeente gezocht zal gaan worden. 

Is het terrein groot genoeg?

Enkele deelnemers vragen zich af of het terrein wel groot genoeg is voor én de huidige gedachten én eventueel nieuwe toetreders én de binnensport én sociaal/maatschappelijke functies die nu in Den Asseldonk zijn verenigd. Zijn er uitbreidingsmogelijkheden? Zal er voldoende parkeerruimte zijn? Kan de gemeente bijvoorbeeld aan de oostkant de aangrenzende weilanden langs de Siebengewaldseweg niet opkopen om (op termijn) in te zetten?

Vanuit de gemeente wordt aangegeven dat op dit moment de bestaande buitencontouren worden gehanteerd om daarbinnen oplossingen te creëren. Parkeren is daarbinnen een puzzel die nog niet opgelost is. De tip om tegelijkertijd ook uitbreidingsmogelijkheden te bekijken is waardevol en wordt vastgelegd. 

Kan de meest recente ontwerpschets worden gedeeld?

Jos Kersten, voorzitter van het kernteam, geeft aan dat dit niet kan, omdat er continu aan gewerkt wordt en details nog niet uitgekristalliseerd zijn. Zo’n tussenresultaat zegt dan niet zoveel. Als het kernteam tevreden is over het eindresultaat, wordt die tekening natuurlijk gedeeld. Houd de website in de gaten. 

Hoe zit het met het evenemententerrein?

Gesignaleerd wordt dat er in de bestaande situatie al knelpunten zijn om het evenemententerrein voluit te gebruiken: aansluitingen van nutsvoorzieningen stroom en water zijn niet goed geregeld. Graag hiervoor bij de verdere uitwerking aandacht, want het evenemententerrein is een onmisbare schakel in het sportpark en ook in de samenleving. 

Verder wordt opgemerkt dat het evenemententerrein op de plek ligt waar vroeger een buitenbad was. Er is geen (binnen- of buiten-)bad meer in de gemeente. Kinderen kunnen nog wel terecht voor zwemles in het Resort Leukermeer, maar volwassenen moeten naar Gogh of Gennep. In Gennep dreigt bovendien een mogelijke sluiting. Zit er een mogelijkheid voor zwembad in het programma? 

Vanuit de gemeente wordt aangegeven dat de raad moties heeft vastgesteld over de binnen- en buitensport, die het college nu aan het uitvoeren is. Zwemmen is in geen van die moties een onderwerp en zit dus ook niet in het programma. 

Kindervakantiewerk geeft als aandachtspunt mee dat zij een materialenopslag op het terrein in gebruik hebben die verouderd is en misschien ook niet past bij de bouwvergunningen. Graag in het denken meenemen. Kernteam antwoordt dat dit al eerder gemeld was en de vraag ook bij andere partijen speelt. Is dus onder de aandacht. 

Hoe ziet het verdere verloop eruit?

Een aantal aanwonenden vraagt het woord. Zij zijn heel benieuwd naar het verdere verloop. Zij hechten veel waarde aan de groenstrook tussen de huizen en het park. Zij dringen aan op het vermijden van overlast van verlichting en lichtmasten (hou indien mogelijk ook rekening met gevaar van blikseminslagen). Er wordt zorg uitgesproken dat intensiever gebruik van park en clubgebouw voor hun tot meer overlast leidt. “Een feestje is mooi en zijn jullie gegund, maar houd het wel binnen aanvaardbare grenzen”. Waar zit de inspraakmogelijkheid voor de buurt? 

Vanuit de gemeente wordt aangegeven dat bouwvergunningen nodig zijn als er een ander clubgebouw komt. In het kader daarvan worden omwonenden in de omgevingsdialoog betrokken. Dat zal pas zijn nadat de raad groen licht heeft gegeven voor een doorontwikkeling: eind 2024 of begin 2025. Initiatief om dit gesprek te starten ligt bij verenigingen en de gemeente. 

Wat wordt er gedaan aan duurzaamheid in het sportpark?

Vanuit de gemeente wordt aangegeven dat duurzaamheid een paar gezichten heeft: rekening houden met energie en natuur, maar óók een concept dat blijvend levensvatbaar is en dat ook op de lange termijn relevant blijft voor de samenleving. 

Door het kernteam wordt herhaald dat er gewerkt wordt aan een beheerconcept en visie die 25 jaar meekunnen. De ontwerpers die aan het tekenen zijn, hebben elders al veel ervaring opgedaan met energie- en milieuaspecten. Er wordt in het proces dus ook actief nagedacht over energieopwekking, energieopslag en waterberging bijvoorbeeld. 

Kunnen alle clubhuizen gebundeld worden in één gebouw?

Een belanghebbende oppert het idee om alle clubhuizen bij elkaar te bundelen in één gebouw. Het kernteam zegt dat ze werken aan één gezamenlijk clubgebouw in samenwerking en niet aan bundeling van losse clubhuizen. In samenwerking heb je veel meer aan elkaar. Dan gaat onderling contact echt leven. 

Wat betekent de komst van het sportpark voor Den Asseldonk?

Door een gebruiker van de culturele faciliteiten van Den Asseldonk wordt opgemerkt dat de gemeente in 2019 al contact met de culturele verenigingen had gezocht om de facilitering te verbeteren. Er wordt weinig voortgang gezien. Jammer als Den Asseldonk op de lange baan terecht komt. Vanuit de gemeente wordt erop gewezen dat er parallel over de actuele situatie in Den Asseldonk gesprekken lopen met exploitant en gebruikers, waar het aangesneden vraagstuk actief wordt opgepakt. 

Het kernteam spreekt uit dat het zich nu richt op de buitensport. Ook niet om alles uit de dorpen weg te trekken, maar om een zo goed mogelijke voorziening voor iedereen te maken. In dit stadium is het te vroeg om gedetailleerd in te gaan op de eventuele toekomstige verplaatsing van Den Asseldonk en met binnensport en sociale functies. Er wordt ruimte voor gereserveerd zodat toekomstige ontwikkelingen niet worden geblokkeerd. De gereserveerde ruimte wordt tussentijds nuttig gebruikt. Er wordt gestreefd dat er te zijner tijd een logische aansluiting kan worden gemaakt met het clubgebouw om synergie te creëren. 

Door de locatiemanagers van basisscholen Fontein en de Klimop wordt gesignaleerd dat het verplaatsen van de sporthal op langere termijn voor hun vragen oplevert. De loopafstand van school naar hal wordt groter en de oversteek over de Siebengewaldseweg is onveiliger dan de huidige looproute. 

Moet je niet meer tijd nemen voor de ontwikkeling van een gedegen plan?

Vanuit een van de aanwezigen komt de vraag of je niet méér de tijd moet nemen voor de ontwikkeling van een gedegen plan. Vanwaar de schijnbare haast? Vanuit gemeente en kernteam wordt aangegeven dat in het voortraject in 2023 juist vanuit verenigingen de vraag kwam om voortvarend door te pakken. Tennisbanen lopen bijvoorbeeld al tegen het einde van de levensduur aan. En voor de fusie voetbalvereniging zijn er nu houtje-touwtje oplossingen nodig om trainingen en wedstrijden in te passen in de huidige accommodaties en een groot beroep op vrijwilligers (bestuur en staf) om overal velden in de lucht te moeten houden. Dat is een hypotheek op de fusie. 

Wanneer kan er gebouwd worden?

Vanuit de gemeente wordt aangegeven dat er alleen een globaal inzicht in gegeven kan worden. Er zijn veel factoren die invloed hebben. Als de gemeenteraad in het najaar groen licht geeft, dan worden gedurende 2025 detailontwerpen gemaakt, een bestek geschreven en kan er worden aanbesteed. Gelijktijdig is er ruimte voor een vergunningentraject. Dan zou er in 2026 gebouwd kunnen worden. Maar dat is een schatting.