Wat is het?

Krijgt u zorg vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of de Wet langdurige zorg (Wlz)? Dan betaalt u misschien een eigen bijdrage. 

Wat moet ik doen?

Het Centraal Administratiekantoor (CAK) berekent of u een eigen bijdrage moet betalen en hoe hoog deze bijdrage is. Kijk voor meer informatie op de website van het CAK. Of neem contact op met het Sociaal Team

Aanvullende informatie

Wat is Wmo?

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) helpt mensen om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen en actief te kunnen meedoen in de gemeenschap. Denk bijvoorbeeld aan hulp in het huishouden, aanpassingen in uw woning, hulpmiddelen zoals een rolstoel of scootmobiel, mantelzorgondersteuning en respijtzorg. U doet een aanvraag voor Wmo bij het Sociaal Team (via de button “Melding voor Wmo”).

Kijk voor meer informatie over de Wmo op deze pagina.

Wat is de eigen bijdrage voor Wmo?

De eigen bijdrage voor Wmo is € 20,60 per maand (sinds 1 januari 2024). Dit bedrag wordt mogelijk jaarlijks verhoogd vanwege indexatie. 

Wat is Wlz?

De Wet langdurige zorg (Wlz) regelt zorg voor mensen die zijn opgenomen in een instelling of die langdurig, 24 uur per dag thuis zorg en toezicht nodig hebben. Kijk voor meer informatie over de Wlz op deze pagina.

Wat is de eigen bijdrage voor Wlz?

U kunt zelf berekenen wat uw eigen bijdrage voor zorg vanuit de Wlz ongeveer gaat zijn op de website van het CAK.

Wanneer betaal ik geen eigen bijdrage?
  • Heeft u een partner? En heeft minimaal één van u de AOW-leeftijd nog niet bereikt? Dan betaalt u geen eigen bijdrage voor de Wmo.
  • Krijgt u zorg vanuit de Wlz én de Wmo? Dan betaalt u geen eigen bijdrage voor de Wmo. Deze vrijstelling geldt voor het hele huishouden. Kijk voor meer informatie op de website van het CAK.